Jaarrekening onnodig?

Het is weer de tijd van de jaarrekeningen. En soms hoor ik een ondernemer vragen: “ik las/hoorde dat ik die helemaal niet nodig heb”. Dat klopt, als ZZP-er bent u helemaal niet verplicht om een jaarrekening op te laten maken.
En toch maken wij voor u een jaarrekening. Waarom?

Voor uw belastingaangifte heeft u o.a. uw balans en de resultatenrekening nodig. Uw jaarrekening is niet anders dan uw balans en de resultatenrekening. Wij moeten toch het boekjaar afsluiten en de eindbalans opmaken.

En ja, een jaarrekening laten opmaken kost veel geld. Maar de kosten zitten niet in het rapport. De kosten zitten in het invoeren en/of controle van uw administratie over dat jaar en het afsluiten van dat boekjaar. Deze cijfers zijn nu eenmaal nodig voor uw belastingaangifte.

Natuurlijk kunnen wij u hiervan een uitdraai geven uit uw administratie maar daar word u meestal niet veel wijzer van. Vandaar dat wij het voor u presenteren in een apart rapport genaamd de jaarrekening, dat is een kleine moeite omdat al het werk al gedaan is.

We vinden het ook erg belangrijk dat dit voor u een overzichtelijk rapport is, want wij hopen dat u belang hecht aan uw cijfers en er ook daadwerkelijk naar kijkt. U kunt dan zien waar het goed ging of waar het fout is gegaan of u kunt op tijd ingrijpen en zo uw bedrijf sturen op basis van uw cijfers.

Daarnaast zijn er ook nog andere instanties die u soms vragen om uw jaarrekening. Denk aan uw bank of een leasemaatschappij.

Wij hopen dus dat u de waarde en het nut van uw jaarrekening beseft en (mocht u dat nog niet doen) deze ook eens goed doorneemt. Wij bespreken graag uw jaarrekening met u zodat u uw cijfers begrijpt en hoe u zelf kan sturen op uw cijfers.